Sushi
Guider

De bästa japanska restaurangerna i Stockholm

09/02/2022
5 minuter

De flesta tänker nog på sushi när det kommer till japansk mat, men det japanska köket erbjuder så mycket mer. Maten är inte bara fantastisk att äta och överlag hälsosammare än många andra länders kulinariska arv utan ger också en inblick i en exotisk och väldigt rik kultur. Hos många av Stockholms japanska restauranger kan du njuta av vacker interiör och fantastiska smaker och även om du nu skulle vara en expert inom japanska smakupplevelser eller helt främmande inför denna värld finns det nya rätter och ställen att upptäcka i vår mångkulturella huvudstad.

Vi vet att det är svårt att bestämma sig när valen är många, been there done that, och kanske är du någon som inte alltför ofta tillåter dig själv att avnjuta en lunch eller middag ute. Låt oss därför vidga dina vyer och hjälpa dig göra det optimala valet genom en presentation av, vilka vi tycker är, de bästa restaurangerna i Stockholm när det kommer till den japanska maten. Var beredd på att bli rejält hungrig.

Rawbata

Japansk BBQ, behöver vi säga mer? Rawbata erbjuder sina gäster en modern japansk upplevelse med smårätter grillade på träkol - allt enligt den japanska grilltekniken robatayaki. Här kan du njuta av den vackra inredningen och inte minst de spännande japanska smakerna. Välj 3-5 smårätter själv eller låt dina sinnen överraskas av kocken genom att beställa omakase-menyn. På Rawbata kan du även avnjuta en snabbare lunch i form av ramen, bibimbap eller varför inte en poké bowl?

Boka bord på Rawbata

Sushi Sukai

Låt dig uppslukas av ljuvlig japansk skönhet hos Sushi Sukai där de färgsprakande rätterna, tillsammans med de levande ljusen, lyser upp i den mörka och mysiga lokalen. Atmosfären är inbjudande och modern och passar perfekt för de flesta tillfällen. Menyn består av ett brett urval av både fräsch sushi och goda varmrätter och när det kommer till smakerna kan vi garantera att du inte kommer bli besviken. Hos Sushi Sukai får du en smakrik matupplevelse och kanske även en het överraskning, om det är något som faller dig i smaken.

Boka bord på Sushi Sukai

Saya Sushi

Att laga Sushi är en konst och om du frågar restaurang Saya Sushi är det något som de behärskar bäst i hela Stockholm. För ägaren Tumenzaya Rydlund är det viktigt att kunna erbjuda Stockholmarna bra mat till ett bra pris och det speglas tydligt i rätterna som känns hälsosamma och fräscha. Själva restauranglokalen är inte mycket för världen utan mer som ett litet hål i väggen på Linnégatan 31 på Östermalm, men att maten lagas med kärlek och bra råvaror är det inget snack om.

Boka bord på Saya Sushi

Raw Sushi & Grill

Konceptet för Raw Sushi & Grill på Rörstrandsgatan 9, mitt i Birkastan, är “Europa möter Japan” vilket enligt oss låter som en klart vinnande kombo. Restaurangen skapar rätter som lockar alla sinnen och som du kan avnjuta i en stilren och fräsch atmosfär. Innovation i form av goda toppings och umamiboostade tillbehör möter här klassiker såsom Sumo sushi och Krispy lax där högkvalitativa råvaror står i fokus.

Boka bord på RAW Sushi & Grill

Sushi Oi

Kan det bli lyxigare än en detaljorienterad liten sushibar med totalt nio stycken sittplatser där sashimin, norimakin och tatakin serveras efter hand den blir färdig? Vi tror inte det! För den finsmakande sushifantasten är denna restaurang ett måste. Här slår du dig ner kring bardisken och njuter av fantastiska smaker i en avskalad liten lokal som är utsmyckad med enkla trähyllor och grå väggar. Avsmakningsmenyn med smakinslag från alla världens hörn är en gästfavorit och om du testar den kommer du också förstå varför.

Boka bord på Sushi Oi

Minako Stockholm

Jashim Uddin lämnade Bangladesh för studier i Tokyo och kom tillbaka som en av de skickligaste sushikockarna i världen. Hos Minako är det Tokyo-feeling rakt igenom och inte klagar vi. I den genuina sushibaren ligger fokus på omakase som består av ett antal rätter utefter kockens val. Uddin är helt klart sushivärldens Houdini med en förkärlek för naturliga smaker sammanvävda i både enkla och mer komplicerade konstellationer. Minakos koncept verkar vara en fullträff då många gästomdömen säger att maten varit bland det bästa de någonsin ätit.

Boka bord på Minako Stockholm

Hattori Sushi Devil

Likt de andra japanska restaurangerna i vår lista serverar Hattori Sushi Devil sushi i världsklass. Det som dock gör att de sticker ut från mängden är att de erbjuder över 20 olika sorters fisk i kombination med ovanliga ingredienser och detta i en modern urban atmosfär. Deras innovativa smårätter får oss att mentalt teleporteras till Tokyos izakaya-barer och önska att vi aldrig blir mätta. Om du är i närheten av Drottninggatan eller K25 på Kungsgatan vore det nästan brottsligt att inte göra ett besök, eller också om du är på andra sidan stan för den delen.

Boka bord på Hattori Sushi Devil

Weidao

Weidao har fötts och vuxit med inspiration från Bangkok, Peking, Seoul och Osaka. Här kan du äta rätter från hela Asien såsom Japan och Thailand samt välja mellan vegetariskt och veganskt vilket också gör restaurangen till en klockren samlingsplats för kompisgänget där smakerna går isär. Med ett väldigt centralt läge på Vasagatan, nära Centralstationen och Åhléns City, och med en modern lokal influerad av asiatiska toner är Weidao ett populärt lunchställe men passar även utmärkt för en mysig middag utöver det vanliga.

Boka bord på Weidao

Wäng Izakaya

Sist i listan, men som långt ifrån erbjuder den minsta smakupplevelsen, är restaurang Wäng Izakaya. Välj mellan japanska, thailändska och kinesiska rätter. Den röda interiören med rislampor ger verkligen känslan av att vara i Asien - ett välkomnat break efter världens många reserestriktioner. Wäng Izakaya är en vacker oas i all sin enkelhet med klassiska rätter med mycket smak och passar den som vill gå ett steg längre och utforska de asiatiska paletterna ytterligare.

Boka bord på Wäng Izakaya

Vill du se mer från det asiatiska köket? Spana in vår guide till de bästa kinesiska restaurangerna i Stockholm

Click to share
Copy the link