Tradition
Guider

De bästa svenska restaurangerna i Stockholm

21/02/2022
5 minuter

Läs vår guide till guldkorn från det svenska köket. Vi har valt ut både klassiska traditionella restauranger som serverar älskade husmansklassiker och nya restauranger som bjuder på svenska rätter med inslag från världens kök. 

Östgötakällaren

Östgötakällaren är en riktig klassiker. Här kan du beställa fläsklägg, surkål, knödel, wienerschnitzel, skomakarlåda, slaktartallrik, pannbiffar, hjortgryta och annan husmanskost från Skandinavien och Centraleuropa. Ett steg in i lokalen och du möts av en varm atmosfär med träinredning och mönstrade tyger. Konceptet hos restaurangen har varit detsamma ända sedan öppningen 1986 och den härliga kvarterskrogsmiljön har inte ändrats märkbart. Östgötakällaren är också känd för sitt enorma ölsortiment som hittas i baren en trappa ner i den så kallade öl-källaren som är ett perfekt krypin för den törstiga. Östgötakällaren är som sagt en klassiker som nog aldrig kommer gå ur tiden.

Boka bord på Östgötakällaren

KNUT

Sverige har mycket att erbjuda vad gäller både natur och mat och för den som längtar lite extra mycket efter Norrlands fjäll kan du stilla ditt begär på restaurang KNUT. Interiören är enkel men mysig och här sitter du till bords på rustika möbler i trä. Menyns koncept är tydligt; fräscha råvaror och rätter utan krusiduller. Här kan du hitta allt från viltkött och sill till tunnbrödspizza och låt oss inte glömma de innovativa drinkarna med namn som "Surjämte" och "Vilhelmina Moonshine" som serveras med olika sorters bär från de norrländska skogarna. 

Boka bord på KNUT

DalaNisse

DalaNisse levererar en varm känsla i magen från både maten och servicen. Menyn på den familjeägda kvarterskrogen består av svensk husmanskost blandat med sydeuropeiska rätter. Allt med restaurangen känns välkomnande och varmt. Den trevliga personalen värmer upp den redan ombonade lokalen och maten väcker gamla minnen till liv samtidigt som vi stöter på överraskande smaker. Med klassiker som toast skagen, köttbullar och blandade husmansrätter kan inte Dalanisse slå fel men för den som vill ha mer moderna inslag serveras även gratinerad chèvre, pasta och grillat. I restaurangens lilla bar kan den som är sugen även beställa drinkar, vin och champagne.

Boka bord på Dalanisse

Nisch

På NISCH står de svenska lokala råvarorna i centrum och köket har ett detaljrikt fokus på smak. Här äter ni en avsmakningsmeny komponerad av det bästa från jorden, havet och skogen. Rätterna varierar dagligen beroende på säsong och vad naturen har att erbjuda.  Filosofin att låta naturen styra genomsyrar även den väl valda vinlistan som till stor del består av ekologiska och biodynamiska viner. Restaurangen är liten med en avslappnad och mysig atmosfär och en timmerbeklädd interiör. En riktig pärla att bjuda en speciell person till. NISCH omnämns i Michelinguiden.

Boka bord på Nisch

Tradition

Namnet säger det mesta. Tradition bjuder på mat från det svenska och nordiska köket. Från och med 2021 ägs restaurangen av Erik Löth och Anders Lundström. Erik har även bland annat starta den hyllade restaurangen Derelict och driver sedan 2019 också Liberdade på Skånegatan. Svensk husmanskost tillagas här med kärlek och helt enligt svensk tradition. Ett par typiska maträtter som serveras är rimmad ångad torsk med pepparrot, dill och brynt smör, kroppkakor med rårörda lingon och skirat smör samt blodpudding med stekt fläsk, stekt äpple, friterad rödlök och lingon. Slå dig ner i den vita vackra lokalen och hylla vår svenska matkultur.

Boka bord på Tradition

Kvarnen

Kvarterskrogen Kvarnen har legat på samma plats sedan 1908 - mitt i centrala Södermalm. Här står vällagad svensk husmanskost, öl och umgänge i fokus. Lokalen är pampig med höga fönster och robust träinredning som för tankarna till en tysk ölhall. Då krogen varit aktiv så länge har den ett rykte om sig att vara ett säkert kort, vilket också stämmer enligt oss. Hit kan du alltid gå för en rejäl portion av husets Biff Rydberg, renskavsgryta, kroppkakor eller köttbullar med mos.. Självklart flödar även ölen på Kvarnen vilket kanske har varit en bidragande faktor till att det kommit att bli ett standardhak för Bajensupportrar. Trevligt är det här i alla fall!

Boka bord på Kvarnen

Slingerbulten

Du som är sugen på traditionell husmanskost ska definitivt besöka Slingerbulten. Restaurangen ligger i en vacker byggnad med anor från 1700-talet och har fortfarande originaldetaljer såsom lamporna och den ursprungliga skylten kvar. På menyn hittar du bland annat stekt strömming, köttbullar (såklart), kroppkakor, vildsvinsrack och halstrad lax. Restaurangen är ljus och fin med gröna inslag. Maten lagas på fräscha råvaror utan konstigheter vilket är ganska skönt. På Slingerbulten blir det snabbt fullt så glöm inte att boka bord innan ett besök.

Boka bord på Slingerbulten 

Stortorgskällaren

Stortorgskällaren, tidigare kallad Ebenist, är en av Stockholms äldsta restauranger. Här serveras svensk husmanskost med en personlig touch i en klassisk anrik miljö. Välj bland svenskklassiker som köttbullar i brunsås, råbiff med friterade rotfrukter, grillad röding eller toast skagen. Sedan öppningen 1938 har Stortorgskällaren varit en välkänd samlingspunkt för både stockholmare och turister. Här är helt enkel en plats att njuta av vad ur-Sverige har att erbjuda både vad gäller interiör samt traditionell matkultur.

Boka bord på Stortorgskällaren

Spisa hos Helena

Här hittas ett fantastiskt hopplock av rätter från Europas alla länder med en fransk-svensk inriktning. Hos Spisa hos Helena kan alla i hela familjen hitta något som passar. Välj mellan rätter som hängmörad ryggbiff grillad på lavasten, serverad med spenat- och fänkålssallad, pommes frites och chilibearnaise eller ugnsrostad majskycklingfilé med sås av dijon, balsamico, vitt vin, serranoskinka och grädde. Inredningen känns som att sitta i någons fina kök med detaljerade väggpaneler, vackra tapeter och vita trästolar. Att Spisa hos Helena är precis så trevligt som det låter.

Boka bord på Spisa hos Helena

 

Click to share
Copy the link