Macelleria Stockholm
Guider

En krogguide för köttälskare

09/02/2022
5 minuter

Stockholm har gott om krogar för köttälskare. Vi har valt ut några guldkorn för olika smaker så läs, njut och hitta din perfekta stek. Eller så gör du som vi och arbetar dig neråt i listan, varje restaurang nedan är definitivt värd ett besök, eller flera. Ta på dig något med stretch i för nu är det kött på menyn!

Macelleria

På Macelleria vid Torsplan lagas mat med lika delar finess som hjärta. Prova vällagade klassiker som Osso Buco och Bistecca Fiorentina eller vad sägs om ett 24 timmar långkokt lammlägg serverat med risotto Milanese? Om det är kött som gäller rakt igenom kan du börja middagen med ett charkblock fyllt med italienska delikatesser. Vinlistan är lång och där finns gott om viner att prova på glas så här har du ett bra tillfälle att matcha steken med några av de bästa italienska dropparna. Ett tips är att inte avböja dessert innan du tagit en titt på dessertmenyn, även om byxlinningen stramar. Här hittar du italienska klassiker som Tiramisu och Grappa-indränkt citronsorbet men risken finns att du som oss inte kan hålla dig ifrån Chokladsymfonin på vit chokladmousse, mörk chokladmousse, saltkola, crunch och hallon.

Boka bord på Macelleria

Xarcuteria

Du behöver inte åka till Spanien för att äta god tapas, en resa till Kungsholmen och restaurang Xarcuteria hjälper dig att stilla begäret. Denna lilla tapasbar är som tagen från restaurangstråken i Milano eller Barcelona. Barens grundare, bröderna David och Douglas Tikka, tog inspiration från Spanien och Italiens kvartersbarer och det känns verkligen när man kliver in i den vitkaklade lokalen inredd med enkla träbord och fulla vinhyllor. Börja din middag med lite chark eller hoppa direkt på tapasen som serveras varefter de blir färdiga. Hos Xarcuteria kan alla trivas, after work och kompisgäng blandas med barnfamiljer vilket gör stämningen varm och inbjudande. Här går det också att få mer än 50 olika sorters vin på glas samt cirka 40 olika sorters mikrobryggt öl.

Boka bord på Xarcuteria

Brickyard

Vem kan stå emot ett riktigt amerikanskt skrovmål när man är på det humöret? Om du får cravings för en redig 200 gram högrevsburgare, en 300 gram rib eye steak, chicken diablo eller lamb chili ja då finns det bara ett ställe att gå till och det är inte gatuköket på hörnet. Brickyard stillar alla dina köttbegär men serverar även vegetariska alternativ såsom halloumiburgare, sallad och fisk för den som önskar. Restaurangen hittas på Skånegatan och kan beskrivas som en modern sportbar där gästerna även kan sätta sig avskilt och slippa stimmet vid baren. Stämningen är avslappnad och mysig där lokalen är inredd med stora möbler och tegelväggar i amerikansk anda. Är du ordentligt hungrig och känner för en rejäl köttbit utan krångel kan Brickyard bli ditt nya stammisställe.

Boka bord på Brickyard

Grill Ruby

Redan från starten på 1980-talet har Grill Ruby lyst upp Österlånggatan med sin närvaro i mysiga Gamla Stan. Restaurangen erbjuder sina gäster inte mindre än två olika kök, grill och bistro, där du kan välja mellan rätter inspirerade från Paris eller Texas. På grillsidan serveras renodlade amerikanska rätter med robust Texaston såsom sirloin, lammkotlett eller träkolsgrillad röding i kombination med pommes frites, rostade rödbetor eller valnötter. Restaurangen har genom åren hyllats av flera både nationella och internationella berömdheter och det är inte svårt att förstå varför efter att vi tagit den första tuggan. Grill Ruby är definitivt en smaksensation för oss köttälskare.

Boka bord på Grill Ruby

Dalanisse

Restaurang Dalanisse gör oss varma i magen på flera sätt. Den familjeägda kvarterskrogen ligger mitt i Birkastan med en meny som består av svensk husmanskost med vissa smakinslag från sydeuropa. Restaurangen är välkomnande och varm. Den trevliga personalen värmer upp den redan ombonade lokalen ännu mer och maten väcker gamla minnen till liv. Återbesök älskade husmansklassiker som oxfilé på planka, panerad fläskschnitzel eller köttbullar med gräddsås. Ett tips är att inleda middagen med rätten "lite av varje" som är ett urval av det bästa från förrättsmenyn. Dalanisse är inte en renodlad köttkrog men den oemotståndliga planksteken gör att vi ändå måste ta med den på listan. Husmanskost blir inte bättre än så här.

Boka bord på Dalanisse

KNUT

Sverige har mycket att erbjuda vad gäller både natur och mat så varför inte kombinera dessa två? Det är precis vad restaurang KNUT gör. För den som längtar efter Norrlands fjäll och smaker kan du besöka en av restaurangens två lokaler på Upplandsgatan eller Regeringsgatan. Lokalerna består av rustika möbler i trä och simpel interiör som bidrar till den enkla men mysiga atmosfären. Konceptet vad gäller menyn är tydligt; fräscha råvaror och rätter utan krusiduller. Här kan du hitta allt från viltkött och sill till tunnbrödspizza och låt oss inte glömma de innovativa drinkarna med namn som "Surjämte" och "Vilhelmina Moonshine" med bär från de norrländska skogarna. 

Boka bord på KNUT

Texas Longhorn

Med hela 35 restauranger i Sverige, varav 16 är i Stockholm, kan vi nog dra slutsaten att amerikanska Texas Longhorn är här för att stanna - till våra magars glädje. Texas Longhorn är varje köttfanatikers våta dröm där välhängda nötstekar i olika storlekar är i fokus. Menyn bjuder också på hamburgare, hummer, fajitas och blandade smårätter. Gästfavoriten "The Ugly American", en baconinlindad tenderloin på 220 gram, summerar träffsäkert restaurangernas koncept. Om du vill känna doften av grillrök och sätta tänderna i riktig Texas barbeque i en gemytlig miljö är Texas Longhorn en fullträff. Här hittar du även ett av Sveriges största utbud av hantverksmässig tequila.

Boka bord på Texas Longhorn

Click to share
Copy the link