Fine dining
Krognytt

Michelinguiden – så här funkar det!

07/02/2022
3 minuter

Vad är Guide Michelin?

På initiativ av däcktillverkaren Michelin grundades guiden redan år 1900, då den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden så fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike, varav 95 procent fanns i Paris. Hela syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet, dels för att sprida intresset om bilar så att fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck) och dels för att slita på däcken så de behövde köpa nya!

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

Det övergripande syftet har sedan starten varit att förenkla resandet, något som Michelin sammanfattar som ”en bättre väg framåt”.

Hur funkar det här med betygen?

Under 30-talet så introducerades det system som vi ser än idag, det med stjärnor. I Guide Michelin så är det maten som står i fokus och också det enda som betygsätts med stjärnor (1-3 stjärnor). Service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1-5 bestick). Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar, och om det är ett särskilt trevligt ställe så kan det belönas med röda bestick och/eller hussymboler.

Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”

Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”

En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”

Hur går bedömningen till?

När det kommer till bedömningen av restauranger så finns det fem kriterier som vägleder inspektörerna i bedömningen.

  1. Kvaliteten på råvarorna
  2. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet
  3. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken har lyckats att hitta ett eget uttryck
  4. Värde för pengarna
  5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen 

Vilka är inspektörerna och hur blir man en?

En Guide Michelin-inspektör har oftast en gedigen grundutbildning på restaurang- eller hotellskolor och flera års erfarenhet från branschen. En inspektör genomgår en sex månader lång internutbildning där man skapar en gemensam syn kring hur mat ska bedömas och de olika kriterierna. Det ska alltid vara samma typ av bedömning, oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang. I slutet av utbildningen så besöker man restauranger tillsammans med en erfaren inspektör under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Efter det så får dom göra egna inspektioner.

En Guide Michelin-inspektör är alltid anonym för att försäkra de som läser att inspektörerna blivit behandlade som vilka gäster som helst och inte fått någon speciell service. Anonymiteten och oberoendet är viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Guiden utkommer en gång om året, vanligtvis i mars månad.

Click to share
Copy the link