Vinbarer
Guider

Mysiga vinbarer i Stockholm

16/11/2023
4 minuter

Finns det något bättre sätt att möta hösten på än inne på en vinbar med hög mysfaktor och fulla vinhyllor? Vi har valt ut några guldkorn bland Stockholms vinbarer där du kan prova dig igenom Europas vinländer och matcha glasen med läckra smårätter.

Vinfolket

Scheelegatan är där Vinfolket håller till. Nu pratar vi om vinbaren Vinfolket men också om folk, som oss, som älskar vin och trevligt häng. Här serveras 16 olika viner på glas där dessa enbart kommer från mindre vinbönder som barens ägare Hans Johansson och Catarina Palo besökt och valt ut med omsorg. Vinerna är definitivt i fokus men du kan också välja något gott att äta bland ett fåtal halvportioner i en kort meny som ska komplettera drycken. Om du vill bli mätt räcker det dock inte att beställa en rätt utan välj minst två; kanske den utomordentligt utsökta vildsvinsgrytan med potatismos som passar perfekt till en nebbiolo samt den mustiga kantarellrisotton som matchas utsökt med ett glas pinot noir? Om du fastnar för något av Vinfolkets alla viner, och det kommer du garanterat att göra, går det utmärkt att köpa det på barens hemsida. Inredningen är hemtrevlig med mörka träbord och högt i tak. Det finns både långbord och mindre bord i lokalen samt en etagevåning med fåtöljer och mönstrade tapeter där man bekvämt kan slå sig till ro över ett glas vin och en bit mat. Hos Vinfolket har du även möjlighet att delta i någon av deras flera vinprovningar som de arrangerar löpande med olika teman. Vi ser redan fram emot nästa besök, kanske har de också då fått in några nya spännande viner vi kan prova?

Boka bord på Vinfolket

Amfora vinbar

Processen att göra vin och tekniken som användes förr såg väldigt annorlunda ut jämfört med hur det framställs idag. På Amfora vinbar serveras vin från Georgien och Armenien där båda platser fortfarande gör vin enligt den traditionella metoden där man låter druvor, kärnor och kvistar ligga i en stor kruka under en längre tid och självjäsa. Dessa krukor grävs sedan ner i marken för att temperaturen skall vara jämn över året. Vinet som utvinns genom denna metod är antingen rött eller bärnstensfärgat vilket i den anglosaxiska världen benämns som orangevin. Personalen på Amfora vinbar berättar gärna om den 6–8 000 år gamla processen och om de druvor som används såsom Rkatsiteli, Mtsvane, Areni och Saperavi. Här kan du välja viner gjorda på klassiskt sätt eller passa på att prova de grumligt ofiltrerade orangea vinerna eller det välkända “vinet” gjort på granatäpple. Kombinera ditt vin med tilltugg i form av ost och charkuterier, små- och mellanrätter som exempelvis kryddig lammkorv med potatis eller satsa på en klassisk pizza. Barens lokal i sig kanske inte är jättespännande, vita klinkersväggar omfamnar långbord i trä, men det spelar liksom ingen roll då vi är alltför upptagna med att njuta av alla de nya smakerna vi känner av det främmande orangevinet.

Boka bord på Amfora Vinbar

Xarcuteria

Vi öppnar dörren och vips så befinner vi oss på en gata bland spanska kvarterskrogar i Madrid eller Barcelona. Om du som oss absolut älskar genuin spansk tapas är ett besök hos Xarcuteria det näst bästa efter en resa till Spanien. Baren ägs av bröderna David och Douglas Tikka som inspirerats från deras resor i Spanien och Italien vilket speglar restaurangens hela väsen vad gäller både mat och miljö. Vinhyllorna är fulla och du kan välja mellan mer än 50 olika viner på glas, främst från Spanien och Italien. Är du i sällskap med en ölfantast så finns här även 40 olika sorters mikrobryggt öl. Till vinerna kan du njuta av klassiska tapasrätter och modern fusion. Börja med lite chark och ost och fortsätt sedan med tapas som bläckfisk på spett med citronmajonnäs, sotad spetskål och grönkål med citruskuber, flamberad anklever eller friterad potatis med sötstark bravassås och aioli. Lokalen är mysig och avslappnad, väggarna kläs med vitt kakel och du slår dig ner vid enkla träbord.

Boka bord på Xarcuteria

Vinverket

Vinverkets specialitet är just, ja, vin. Vin i alla dess former i ett brett sortiment från hela världen och i alla prisklasser. De flesta av de 50-tal viner som erbjuds på glas kan du inte hitta på Systembolagets hyllor. En stor del av utbudet består av franska och italienska viner men även spanska och amerikanska viner finns på menyn samt olika naturviner. Det är gänget bakom Brasserie Elverket som även ligger bakom denna vinbar så den vinkunniga personalen vet vad de snackar om. Självklart hittar du här även något att äta till vinet. Menyn består av rätter med inspiration från medelhavet. Atmosfären hos Vinverket är som att komma hem till en kompis, det är enbart de många vinflaskorna som skvallrar om att vi befinner oss i en vinbar eller restaurang. Lokalen är liten och trång med enkel inredning i form av träbord och mysig belysning. Vi har definitivt inget emot att tillbringa en kväll, eller två, i veckan hos Vinverket.

Boka bord på Vinverket

För fler tips på mysiga barer, kika in vår guide till de bästa tapasrestaurangerna i Stockholm.

Click to share
Copy the link